Så väljer du ett lämpligt domännamn

När du registrerar en domän väljer du ut en subdomän, toppdomän och ett domännamn. Besluten som du tar i detta skede påverkar hur enkelt eller svårt det blir för användare att ta sig till din sida på ett effektivt sätt. Besökaren måste som sagt enkelt kunna skriva in adressen i adressfältet, och ett lämpligt domännamn är därför utomordentligt viktigt.

I den här artikeln ska vi lyfta fram bra och dåliga alternativ när det kommer till att välja en toppdomän och ett domännamn. När du väl har valt ett namn som du känner blir passande, vänd dig till en högkvalitativ registrar och köp domän här.

Börja med rätt toppdomän

Vad du ser i slutet av adressen är det som kallas för en toppdomän. I exempelvis www.svt.se är det ”.se” som utgör toppdomänen. Du har säkerligen stött på flera olika varianter såsom ”.com”, ”.org” och ”.nu”. Om tjänsterna eller produkterna som du erbjuder säljs specifikt till svenskar, köp domän med toppdomänen ”.se” för att göra det klart för kunderna att ni är ett svenskt företag.

Säljer ni produkter eller tjänster till länder världen över? Ta då tillfället i akt och köp domän som slutar på ”.com”. Det är dessutom möjligt att köpa flera olika domäner om du är intresserad av att ha fler än en toppdomän. Så länge du är medveten om vad din målgrupp är kan du ta bra beslut gällande toppdomän för att rikta sajten till just dessa individer.

Köp domän med ett bra domännamn

Det allra viktigaste att bestämma dig för är vad domännamnet ska vara. Ha i åtanke att det ska vara lätt för besökare att skriva in adressen och att hitta din sida. Därför bör du bland annat undvika mycket långa domännamn, och de ska gärna inte innehålla en lång rad siffror. Därtill kan svårstavade och påhittade ord vara bäst att inte använda dig av. Köp domän som är lätt att skriva in och lätt att komma ihåg.

Domännamnet kan bland annat bestå av ditt företagsnamn, men du kan också specificera var ni erbjuder era tjänster. Om ni till exempel städar hos privatpersoner i Göteborg kan domännamnet vara ”stadfirmagoteborg” eller liknande. Med andra ord: köp domän som gör det tydligt vad du erbjuder samtidigt som det är lätt att komma ihåg. Resultatet blir fler besökare som hittar sig till din sida.