Fördelar med att plugga på distans

Om pandemin lärde oss något är det att människor snabbt kan anpassa sig till ett nytt sätt att leva med hjälp av teknik. Plötsligt var den mesta undervisningen tvungen att flyttas över till nätet, och detta gällde även för svenska universitet. Redan innan dess fanns det ett intresse för distansundervisning på universitetsnivå, men det har ökat markant sedan dess.

 

Man kan absolut säga att det finns ett par nackdelar med att studera ett helt program eller kurser online jämfört med att läsa på plats, till exempel att det kräver mer självdisciplin för att få saker gjorda och att man såklart går miste om det sociala. Å andra sidan finns det ett antal fördelar som uppväger detta. Dessa har vi samlat här.

Det ger en otroligt flexibilitet för den som tar det på allvar

Om du har bestämt dig för att satsa allt på att slutföra dina studier har plugg på distans en stor fördel: flexibilitet. Du behöver inte ägna tid åt att pendla till och från skolan varje dag, slösa bort timmar mellan lektionerna och andra saker som helt enkelt tar mer tid i anspråk än om du hade studerat samma saker hemifrån. En distansutbildning ger dig alltså bättre kontroll över din tid, så du kan planera din dag efter vad som passar dig bäst.

Du lär dig att ta större ansvar

Som en naturlig följd av att ansvaret för framgång plötsligt ligger mer i dina händer än lärarnas, utvecklar du också förmågan att ta större ansvar. Naturligtvis lär du dig detta också om du studerar på plats vid ett universitet, men här måste du i större utsträckning planera din dag mer noggrant för att kunna slutföra uppsatser och tentor i tid. Även om distansstudier ger dig möjlighet att sova lite längre på morgonen kommer du så småningom inse att noggrann tidsplanering är minst lika viktigt för att lyckas med distansstudier.

Stanna hemma = spara pengar

En annan ganska uppenbar fördel är naturligtvis att du kan spara mycket pengar genom att plugga på distans istället för att gå till skolan varje dag. Den största utgiften du sparar är såklart pendlarkortet, men också den summa du lägger på det otaliga antalet kaffe under veckans gång. 

 

Det är dessa små utgifter som rätt snabbt kan bli stora summor, pengar som du sannolikt vill lägga på annat eller helt enkelt spara. Dessutom gör distansstudier det möjligt för många att arbeta vid sidan om plugget, så på så sätt har du en extra inkomstkälla bara genom att läsa på distans.

Få mer tid över till det du tycker om

Det är viktigt att betrakta studierna som ett heltidsarbete, det vill säga att lägga tid och energi på att lära dig mer och mer varje dag. Men det är viktigt att inte bli alltför insnöad på studierna. Det finns andra saker som också är viktiga. En annan fördel med distansstudier är därmed att du får mer tid för saker som du faktiskt tycker om förutom att studera – som att hänga med kompisar, träna eller tillbringa tid med familjen.